Wat is chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze waarin het functioneren van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat centraal staan. Een chiropractor houdt zich bezig met de diagnose, behandeling en preventie van afwijkingen of functionele beperkingen in het bewegingsapparaat en het effect hiervan op het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.

Chiropractoren vinden een gezonde wervelkolom belangrijk. Het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) ligt beschermd binnen de schedel en wervelkolom. De wervelkolom is ook noodzakelijk om vrij te kunnen bewegen en blokkades hierin kunnen beperkingen van het bewegingsapparaat en suboptimale functie van het zenuwstelsel veroorzaken. Dit kan zich uiteindelijk gaan manifesteren in (pijn) klachten.

Het woord chiropractie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk: “met de hand beoefenen”. Chiropractoren gebruiken voornamelijk manuele behandeltechnieken.

Opleiding chiropractie

Wereldwijd, is chiropractie één van de grootste geneeswijzen in de eerstelijns gezondheidzorg. Chiropractoren hebben een universitaire opleiding afgerond. Naast chiropractische kennis en vaardigheden, zijn ze opgeleid om röntgenfoto’s en MRI’s te beoordelen.

Eerste afspraak

Voorafgaande aan de eerste afspraak ontvangt u een vragenlijst waarin u uw klachten en gezondheids geschiedenis kunt omschrijven. Sommige vragen lijken misschien niet relevant, maar het is belangrijk dat de chiropractor beschikt over alle informatie om tot een juiste diagnose te komen.

De afspraak begint met een vraaggesprek waarin u uw klachten kunt omschrijven en de chiropractor hier vragen over stelt. Zo krijgt de chiropractor een juist beeld van uw klachten en de impact op uw dagelijks leven.

Na het gesprek, vindt een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats. De oorzaak van de klachten wordt vastgesteld en de behandeling kan beginnen. Indien u niet in aanmerking komt voor behandeling dan wordt dat meteen met u besproken. Soms is het nodig eerst ander aanvullend onderzoek te laten uitvoeren, zoals röntgenfoto’s maken. U wordt dan terug verwezen naar uw huisarts.

De Behandeling

Chiropractoren zijn bekend door het gebruik van manipulatie technieken maar ze beschikken over een veel breder scala van behandeltechnieken.

Manipulaties zijn snelle, gecontroleerde bewegingen die toegepast worden om de normale beweging van een gewricht te herstellen.  Tijdens dit proces, komen er gas bubbels uit het gewricht vrij, waardoor een geluid ontstaat.

De chiropractor kiest de behandeltechniek die het beste bij u en uw klachten past.  Vaak zijn dit manipulaties, maar ook medische acupunctuur of dry needling. De wensen van de patiënt zijn ook bepalend in deze keuze. Chiropractor mevrouw H. Hanson is opgeleid in al deze technieken. Daarnaast is zij ook gespecialiseerd in de behandeling van baby’s/kinderen.

Maak online een afspraak

×