Tijdens en na zwangerschap

De zwangerschap is een periode waarin het lichaam enorme veranderingen doormaakt. Onder invloed van hormonen worden de banden van de aanstaande moeder weker. Met de groei van de buik past de houding zich ook aan en wordt de holling van de onderrug vergroot. Hierdoor komt er veel meer druk op de onderrug en moeten bepaalde spieren harder werken om het bekken te verstevigen. Dit kan allemaal tot klachten leiden.


Vaak voorkomende klachten in de zwangerschap zijn:

  • bekkenpijn
  • pijn aan het schaambeen
  • pijnlijke “heupen” (bilspieren)
  • uitstraling vanuit de onderrug naar het bovenbeen (zwangerschapsischias)
  • drukkend gevoel bij de ribben
  • pijn in de middenrug

Tijdens de zwangerschap worden er aangepaste technieken gebruikt die zachter zijn dan de typische behandelingen. Behandeling kan veel verlichting brengen wat helpt om de zwangere actief te houden, beter te slapen en daardoor in het algemeen fitter voelen. Dit is allemaal van belang in de aanloop naar de bevalling en de intensieve eerste weken met de baby.

Webster Techniek

Heather heeft in 2018 opleiding in de Webster Techniek gedaan en heeft het certificaat behaald om deze techniek toe te passen. Deze techniek is een specifieke systeem van evalueren en behandelen van het heiligbeen/bekken. Het doel van deze techniek is om het bekken in balans te brengen en zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Dit kan helpen om de baby de ruimte te geven zodat hij of zij in een optimale houding aan kan nemen voor de bevalling en dus de kans op een soepele bevalling vergroten.

Behandeling na de zwangerschap

In de eerste weken na de bevalling gaat er meestal veel aandacht naar de baby. Drinkt de baby goed, komt de baby genoeg aan? Er kunnen soms echte zorgen zijn en daardoor wordt de moeder soms even vergeten. Maar juist in deze periode kan een nieuwe moeder ondersteuning gebruiken.

Vaak worden bekkenklachten vanzelf minder na de bevalling maar in sommige gevallen blijft het pijnlijk. Een controle van het bekken en de onderrug na de bevalling kan heel verstandig zijn. Ook door het verzorgen en voeden van de nieuwe baby kunnen moeders last van de nek in middenrug ontwikkelen of zelfs klachten zoals een tennisarm of pijn aan de pols. Hierbij kan de chiropractor ook ondersteuning bieden.

Heather heeft ook een opleiding afgerond voor het toepassen van gerichte oefeningen voor het genezen van de diastase recti (wat tijdens de zwangerschap ontstaat). Evaluatie hiervan en goede begeleiding hiermee kan ook klachten voorkomen en is dus heel belangrijk.

Klik hier voor meer informatie over de behandeling van baby’s.

Maak direct een afspraak

×