Zomer nieuwsbrief
Bent u geen patiënt, maar vindt u het leuk om het nieuwsbrief te ontvangen? Stuur ons een mail met “subscribe” in het onderwerp veld, dan wordt uw adres toegevoegd aan de mail lijst.
Dit nieuwsbrief bevat tips voor de zomer/vakantieperiode.
TIPS VOOR LANGE AUTORITTEN
Bij vakantie hoort vaak een lange autorit. Lang zitten in dezelfde houding is een goede manier voor het krijgen van rugklachten. In de praktijk, geven veel patiënten aan dat hun rugklachten na zo’n lange rit ontstaan zijn.
Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen:
- Stel je autostoel goed af voor vertrek. Een te bolle houding is vragen om problemen.
- Een hoek van 100 graden tussen het bovenlichaam en de benen helpt om te zorgen dat je niet te bol gaat zitten.
- Het kan handig zijn om een kussen of lendesteun te gebruiken om de rug in een hollere houding te ondersteunen.
- Zet je hoofdsteun op de goede hoogte – echt ter hoogte van het hoofd. Dit is comfortabeler voor de nek, maar vooral veiliger.
- Neem 5 minuten bij aankomst om rond te lopen/uit te rusten voor het uitpakken van de auto. Je rug is kwetsbaar na een lange tijd gezeten te hebben.
- Stop regelmatig en/of wissel elkaar af met rijden.
- Met wisselen van rijder, zorg ervoor dat de stoel weer goed ingesteld is (inclusief hoofdsteun).
PAS OP VOOR TEKENBEET!
Het aantal teken in Nederland en in het buitenland groeit. Teken die geïnfecteerd zijn met de Borrelia bacterie kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze bacterie richt zich op weefsel van het hart, zenuwstelsel, huid en gewrichten en kan daardoor diverse klachten veroorzaken.
- Controleer regelmatig (dagelijks) uw eigen lichaam en het lichaam van uw kinderen. Snelle verwijdering van een teek kan besmetting voorkomen.
- Bij kinderen, is het belangrijk om achter de oren en langs de haargrens te controleren – dit zijn plekken waar teken vaak gevonden worden.
- Een rode plek met een rode kring eromheen is vaak aanwezig na een beet van een geïnfecteerde teek en kan zich tot 3 maanden na de beet manifesteren.
- Mensen kunnen besmet zijn en toch geen rode plek met een kring ontwikkelen, dus let ook op klachten die mogelijk aan een tekenbeet gerelateerd kunnen zijn (bijvoorbeeld, zenuw verlamming of krachtsverlies, hartritmestoornis of onverklarbare gewrichtspijnen).
- Bezoek altijd een (huis)arts bij twijfel.
Andere vakantie tips:
- Overweeg je eigen hoofdkussen mee te nemen.
- Plan niet te veel op één dag. Rustmomenten of zelfs rustdagen tussen de activiteiten door kunnen helpen om er voor te zorgen dat je uitgerust terug komt van vakantie.
- Een onderhoudsbehandeling voor vertrek of “APK voor de wervelkolom” is vaak geen overbodige luxe. Je wilt immers genieten van je vakantie, niet bezig zijn met pijntjes!
FIJNE VAKANTIE GEWENST!
Heather Hanson, Chiropractor