Voorkeurshouding

Voorkeurshouding komt vaak voor bij baby’s. Ongeveer 12% van de baby’s onder de 6 maanden oud hebben een voorkeur om het hoofd rechts of links te houden voor meer dan 75% van de tijd (1). Het is waarschijnlijk zo dat er nog veel meer baby’s zijn die dit in mindere mate ook hebben.

Mede door de richtlijnen die adviseren om baby’s op de rug te laten slapen (om wiegendood te  voorkomen), ontwikkelen veel baby’s met een voorkeurshouding een afplatting aan één kant de schedel.  Dit noemen wij een “plagiocephalie”.  Hierbij, kan er zelfs asymmetrie in het gezicht ontstaan.

Men zegt vaak dat deze afwijkingen “alleen cosmetisch” zijn, maar er bestaat ook een associatie tussen afplatting van het hoofd en vertraagde ontwikkeling (2). Anderzijds, lijkt het erop dat een gezonde motorisch ontwikkeling een plagiocephalie kan voorkomen.

Als uw baby al vroeg een voorkeurshouding ontwikkelt, is het verstandig om deze te laten controleren door een chiropractor die gespecialiseerd is in het behandelen van baby’s. Vaak, wordt de nek beweging beperkt in één richting door spierspanning of een werven die vast zit. Normaal gesproken, ontstaat dit al bij de geboorte. De baby draait dan meestal het hoofd naar de kant die het meest comfortabel voelt.

Omdat baby’s altijd met hele lichte technieken behandeld worden, kunnen ze zelfs in de eerste levensweek behandeld worden. Door dit snel te laten behandelen, wordt de kans groter dat de nekbeweging symmetrisch wordt. Dit voorkomt afplatting van de schedel, maar zorgt ook voor dat de baby een meer symmetrisch beleving van de buitenwereld heeft (belangrijk voor de ontwikkeling!) en maakt het drinken makkelijker.

Referenties:

(1) Boere-Boonekamp MM, Bunge-van Lent FCGM, Hoovers EA, Haasnoot-Smallegange ME. Voorkeurshouding bij zuigelingen: prevalentie, preventie en aanpak. Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg. 2005; 5 (15): 92-97.

(2) Collett BR, Starr JR, Heike CL, Cunningham ML, Speltz ML. Development at age 36 months in children with deformational plagiocephaly. Pediatrics. 2013; 131: e109-e115.×