Het nieuwe schooljaar is begonnen

Het nieuwe schooljaar is begonnen en de kinderen gaan vrolijk weer naar school met soms een veel te zware rugzak op hun rug! Dit is voornamelijk een probleem met de brugklassers, maar soms ook met kleinere kinderen. Veel kinderen ervaren rugpijn in hun kinder- of tienerjaren. Dit zou mogelijk verband kunnen hebben met te zware rugtassen of het verkeerd dragen van rugtassen.

In principe zouden kinderen maximaal 15% van hun lichaamsgewicht in een rugzak mogen dragen. Voor kleinere kinderen wordt maar 10% aangeraden.

13692528_984430241675803_7032044607438421072_nDe volgende tabel geeft het maximaal gewenst gewicht van de rugzak aan:

Het is handig om de rugzak (en uw kind) te wegen, liefst op een dag waar ze veel mee moeten nemen naar school. Zo krijgt u een reëel beeld van het gewicht wat uw kind draagt.

Andere tips:

  • Draag de rugzak met beide schouderriemen en de riem rondom de taille vast.
  • Zorg ervoor dat de schouderriemen kort genoeg zijn zodat het onderste stuk van de rugzak boven de heupen van uw kind zit. De tas zou tussen de schouders en heupen moeten zitten.
  • Zet de zwaarste dingen het dichtst bij het lichaam van het kind.
  • Inpakken kan het beste op een tafel of bureau, dan zit de tas al op hoogte voor het aantrekken en hoeft uw kind niet zo zwaar te tillen.


×