Nieuwe richtlijnen pijnstillers

In de laatste 10 jaar, kregen in Nederland zes keer zo veel patiënten een “sterke pijnstiller” voorgeschreven volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) (1).  Vooral het aantal recepten voor oxycodon is aanzienlijk gestegen, voornamelijk bij de groep oudere patiënten (boven de 75 jaar) en vaak voor klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn.

Dit is zorgelijk omdat patiënten afhankelijk van deze soort medicijnen kunnen worden.  Bij mensen die gevoelig zijn voor verslaving kan dit zeker problematisch gaan worden.  In steden in Noord-Amerika, zien wij al dat er grote problemen zijn ontstaan hierdoor (2).

Rececentelijk, is een nieuwe richtlijn gepubliceerd voor het voorschrijven van opioïden voor pijn wat niet aan kanker gerelateerd is (3).  Hierin, wordt er aangeraden om eerst geen opioïden voor te schrijven en niet farmaceutische behandelingen in te zetten om mensen van de pijn af te helpen.  Naast zwakkere pijnstillers, zou chiropractie veel kunnen betekenen in het behandelen van chronische pijnklachten en het voorkomen van problemen gerelateerd aan het gebruik van “sterke pijnstillers”.

 

Referenties:

  1. Huisarts schrijft vaker pijnstiller voor – http://www.nu.nl/gezondheid/4700547/huisarts-schrijft-vaker-pijnstiller.html
  2. Kahan, M.M.  The opioid crisis in North America  Can Fam Physician May, 2017 57 (5): 536.
  3. Busse et al. New Canadian guidance on opioid use for chronic pain: necessary but not sufficient CMAJ May 8, 2017 189:E650E651.


×